عصر ارتباطات | ||
جهانی شدن ،امروزه یکی از مهمترین مباحث حوزه علمی انسانی ،خصوصا علوم سیاسی و جامعه شناسی به شمار می رود جهانی شدن بعنوان یک پدیده روبه رشد و فراگیر تمامی جنبه های مختلف زندگی عرصه های اقتصادی ،سیاسی ،اجتماعی و فرهنگی را تحت تاثیر قرار می دهد
یک برداشت رایج و آشنا از جهانی شدن فرهنگ غربی همان((امپر یالیسم فرهنگی))است. از این دیدگاه جهانی شدن عبارت است از اراده معطوف به همگون سازی فرهنگی جهان از این منظر از جهانی کردن و به عبارت دیگر غربی کردن جهان سخن می گویند . در دهکده جهانی انسان ها به سمت ارزش ها و روابط مشترک تسهیل کننده زندگی اجتماعی و روش های مورد توافق حل مسئله حرکت می کنند و فرهنگ های قدیمی تر نقش بیشتری در شکل دادن ارزش ها ، قواعد و روش ها دارند . ولی فرهنگ یکسان نمی شوند و یک فرهنگ امکان ادامه حیات را ممکن است . از دست ندهد . و این دو علت دارد: 1-تمام گروهها و ملل می توانند از امکانات زیاد مثلا پخش وسایل ارتباط جمعی استفاده کنند . 2- ارتباط فرهنگی های چند پاره شده ( بواسطه مهاجرت ؛ از دست دادن سرزمین و یا از دست دادن کشور و یا دولت بر قرار می شود و مثال خوبی از این امر حضور بیش از 20 میلیون مهاجر تا سال 1990 در کشور آمریکایی است) ."مک لوهان"
از دیدگاه مک لوهان دنیای امروز یک دنیای الکترونیکی است و رسانه های الکترونیکی با گسترش خود فاصله های زمانی و مکانی موجود میان انسانها را از بین برده اند . به عبارتی دقیق تر وسایل ارتباط جمعی جدید مانند تلویزیون ، رادیو ، مطبوعات ، اینترنت و ... شیوه های زندگی بشری را تحت تاثیر خود قرار داده و متحول نموده و به گونه ای جهان کنونی را به یک دهکده ی کوچک تبدیل کرده اند . مک لوهان این دهکده ی کوچک را دهکده جهانی می نامد که در آن افکار و اعمال جوامع از یک دیگر پنهان نمی باشند و در عین حال تاریخ شاهد به منصه ظهور رسیدن یک نوع جدید از فردگرایی انسانی است . ازدیدگاه وی دردهکده جهانی هرگونه اتفاقی که دریک نقطه می افتد قابل تسری و تعمیم به دیگر نقاط دهکده است . چرا که فرایند تبادل اطلاعات ، علوم و اندیشه با سرعت قابل ملاحظه ای درجریان است.
[ چهارشنبه 92/10/18 ] [ 11:54 صبح ] [ نوری تبار ]
|